Träning kan vara ett effektivt hjälpmedel vid lindrig oro och ångest eftersom det stimulerar utsöndringen av endorfiner, kroppens eget lyckohormon.

Ett annat sätt att öka vår känsla av välbefinnande är att se över vår kost och öka intaget av näringsämnen som hjälper oss att koppla av. Nedan tipsar vi om ett par tillskott som kan vara värda att testa för dig som upplever lindrig oro!

1. Saffran

Visste du att saffran har visat sig kunna minska symtomen både i samband med ångest och depression? Enligt många forskare ger saffran faktiskt samma effekt som receptbelagda antidepressiva läkemedel. 

Saffran kallas ofta för solskenskryddan, dels på grund av dess intensiva, gula färg, men också för att den kan verka upplyftande för humöret. Utöver det kan den även stimulera inlärningsförmågan och skydda dina hjärnceller mot oxidativ stress

2. Magnesium 

Magnesium spelar en viktig roll i många av kroppens processer. Det bidrar bland annat till att nerver och muskler fungerar som de ska, men reglerar också kroppens blodsocker och blodtryck. 

Forskning visar också att magnesium kan ha en god effekt vid både stress och ångest. Det beror främst på att ämnet påverkar hypotalamus, den del av hjärnan som reglerar hypofysen och binjurarna, alltså de körtlar som ansvarar för hur du reagerar på stress.

Det finns många studier som visar att ett högre intag av magnesium kan minska känslorna av rädsla eller panik. Kort sagt kan det vara en god idé att komplettera med ett tillskott om du inte får i dig tillräckligt med magnesium via kosten. 

Läs också Goda vanor som kan lindra stress och oro

3. Vitamin D

Vitamin D är ett viktigt vitamin som tyvärr är vanligt att få brist på, framför allt bland oss som bor i Skandinavien. D-vitamin är bland annat viktigt för immunförsvaret och kalkbalansen i skelettet, men spelar också en viktig roll när det kommer till vår psykiska hälsa. Viss forskning tyder nämligen på att det kan finnas en koppling mellan låga nivåer av vitamin D och ångest, nedstämdhet och depression. 

Vår främsta källa till vitamin D är solen. När solljuset träffar vår hud bildas D-vitamin som lagras i huden och som vi kan använda vid behov. Det är också möjligt att få i sig vitaminet genom kosten eller genom kosttillskott, vilket kan vara extra fördelaktigt under vinterhalvåret.

4. Vitamin B

Även vitamin B6 (även kallat pyridoxin) har visat sig ha positiva effekter vid lindrig oro och ångest, men också vid depression. Vitaminet verkar nämligen innehålla flera viktiga näringsämnen som behövs för att hjälpa oss att bibehålla ett balanserat humör. 

Utöver det är B6 viktigt för ämnesomsättningen och nervfunktionen samt för att upprätthålla en balanserad hormonnivå i kroppen. 

Tips! Saframyl Positive Mood är ett veganskt kosttillskott innehållande både saffran, vitamin D, magnesium och alla viktiga B-vitaminer som kan hjälpa dig att bibehålla en känslomässig balans. Det kan också minska trötthet samtidigt som det stärker immunförsvarets normala funktion. 

Läs också Life hack: Enkla ritualer ger minskad oro

5. Ashwagandha

Ashwagandha kan vara ett bra tillskott för dig som upplever oro, ångest eller stress. Det här är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den använts i tusentals år. 

Mest känd är ashwagandha för sin förmåga att påverka kortisolet som är kroppens stresshormon. Studier visar faktiskt att örten kan minska kortisolproduktionen med hela 30 procent och istället stimulera produktionen av dopamin. 

Dopamin är kroppens viktigaste signalsubstans som belönar oss för vissa beteenden för att försäkra vår överlevnad. Det påverkar därmed också känslor som positivitet, kreativitet och entusiasm. 

6. Rosenrot

Rosenrot har använts som medicinalväxt i över 2000 år. Den kan göra dig piggare och mer fokuserad. Den kan öka kroppens motstånd mot stress, ångest depression och utmattning. 

Det finns studier som har visat att rosenrot kan förbättra återhämtning vid hög fysisk eller psykisk belastning. Rosenrot tros stimulera våra receptorer i hjärnan för noradrenalin, dopamin, serotonin och acetylkolin. 

Tips på tillskott vid lindrig oro

Pureness Premium Research Rosenrotextrakt – Mycket populärt hos dem som är intresserade av att stödja sitt nervsystem och kognitiva funktioner på ett naturligt sätt.

Solaray Mega-B stress – Kan ge kroppen stöd och ork under stressiga perioder då behovet av dessa vitaminer ökar.

Octean Saframyl Positive Mood – Bidrar till att bevara och upprätthålla din känslomässiga balans och positiva sinnesstämning. 

Av Elsa Larsson