Sannas bakgrund

Sanna har en doktorsgrad i immunologi och har arbetat 13 år med biomedicinsk forskning. I halva sitt liv har hon arbetat med hälsa, självläkande, välmående, välbefinnande och att stärka det friska. Hon har skrivit ett flertal hälsoböcker som har sålts i över en miljon exemplar i 10 länder. 11 av dessa skrev hon under en tioårsperiod. När hon skrev sin första bok Den självläkande människan, var hon den första i Sverige från etablissemangssidan som skrev om alternativa vägar till hälsa och läkning.

Frågan “vad är det som gör att man kan läka?” har hon alltid med sig och hon säger -Jag älskar människor och vill att alla ska må så bra som möjligt. Det finns inget som väcker oss så mycket som när vår hälsa utmanas. Enligt undersökningar är hälsa nummer ett när det gäller prioritet för människor i hela världen. Men det är ändå inte det folk lägger sin tid eller sina pengar på. Man lägger sin tid på att jobba ihop pengar till alla saker som man binder pengarna i. Sanna har gått igenom mycket i livet. Hon växte upp med en sjuk mor och en hypokondrisk far som var forskare. Under sin uppväxt såg hon många duka under av sjukdomar och olyckor. Hon såg de som läkte även om det inte skulle vara möjligt och även de som inte klarade det. Hon hade tidigt ett stort intresse för vad det är som gör att man kan läka. Hon har själv varit svårt sjuk under en period i livet och hon förlorade sin son vid födseln. Hon beskriver båda dessa perioder som mycket svåra. Men man får aldrig ge upp, och hennes råd är att ta hjälp av de man har runt sig, om man känner att man inte orkar.

Stress eller Bliss

Enligt Sanna föds vi med något vi kan göra till vår mission i livet och vi kan välja att förädla det. Vi kan välkomna utmaningarna vi föds med och använda dem för att växa. 

“Varje dag vi vaknar behöver vi välja stress eller bliss.”

Hon tror på tankens kraft. Att tanke och känsla hänger ihop. Tankarna är svåra att kontrollera men om vi går via känslorna och följer vilka vi ska släppa loss eller inte, så kan vi påverka våra tankar. Tankarna är vårt bästa redskap. Dina tankar manifesterar din verklighet med känslorna till hjälp. Ett effektivt verktyg för att stressa ner är Blissful body- metoden som är en metod i sju steg som Sanna har utvecklat. På ett par minuter kan man vända stress, oro och rädsla till lugn, frid och ro.

“Jag lägger bara min energi på det jag kan påverka”.

När det känns jobbigt så kan man ställa sig bredbent och säga Stopp, stopp släpp taget och korsa armarna framför kroppen. Sen går man ner i hjärtat och pumpar med kärleksfulla ord. Man upprepar “kärlek, ljus, glädje frid harmoni”i 2-3 minuter. Då bryter man ned det negativa. Ord är energi och hjärnan uppfattar att man är glad. Man bryter den negativa spiralen och kommer in i ett “Bliss tillstånd”. -Fokusera på det som är viktigt för dig. Strunta i resten! -Jag lägger bara min energi på det jag kan påverka säger hon. 

Läs också: Känslan avgör – men du väljer

Sannas morgonrutin

Sanna börjar dagen med andlig gymnastik i sängen. Hon tar hjälp av frekvenser och tar bort dålig energi från kroppen och gör sedan en grundande övning. Sen landar hon även fysiskt. Hon tar upp benen och rör knäna vid öronen, böjer mig fram och kysser knäna. Sedan gör hon lite situps, pushups och andra övningar. Detta tar ca 30 minuter. Nu när det är kallt dricker hon gärna grönt Sencha the. Hon duschar alltid kallt och använder tallolja och svartkumminolja till håret. Hon masserar in det i hårbotten på kvällen och sover med det. På morgonen sköljer hon håret med kallt vatten och masserar. Chocken man får då ger en bra blodcirkulation till hårbotten. Hon brukar duscha hela kroppen kallt i 3-4 minuter. Om man vill börja med detta rekommenderar hon att man startar med 5 sekunder, sen stänger man av vattnet, räknar till 10 och sätter på det igen. På så vis vänjer man kroppen. Efteråt är det bra att lufttorka. Blodcirkulationen som kommit igång efter duschen håller dig varm. 

Inälvsmask, SIBO och IBS

Sanna har själv brottats med hälsoproblem så som inälvsmask, Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO),  och Irritable Bowel Syndrome (IBS). Hon blev av med dessa problem när hon använde de protokoll som hon tagit fram. Hon säger att ungefär hälften av alla har någon form av inälvsmask och att det bästa helt enkelt är att skölja ur dem. Kryddnejlika och malört är också effektivt att använda sig av samt en kur hon har tagit fram som heter Artemisiakuren. Den innebär att man dricker malörtsthe och kokade fläderbär som är bra för peristaltiken (tarmrörelserna). Vi har för mycket bakterier som växer i tunntarmen och där ska de inte vara. Bifidusbakterien är en bra bakterie men när man får för mycket av den så bildar den skadliga biofilmer. Den blir toxisk för oss. Det vi behöver är kombinationen av mjölksyra, bakterier och fibrer. Det finns i yoghurt, müsli och surkål. Har man SIBO kan man göra 1-2 saltvattensflusher och sedan använda sig av GutClear som är ett växtbaserat kosttilskott. SIBO kan ge histaminintolerans som i sin tur kan ge allergiska reaktioner. Sanna har själv gått ner i vikt och fått mer energi sedan hon började fasta. Djupsömnen har också blivit bättre på grund av de toxiner som man blir av med. 80 av immunförsvaret sitter i tarmen och vattenfasta har antidepressiva effekter enligt forskning.

“Jag fyller 62 men firar 44 varje år”

Vi behöver matpauser enligt Sanna och vi är inte gjorda för att äta så mycket som vi gör. Kroppen hinner inte med och många människor går runt med 1-3 kilo avföring i tarmen. Det  är också väldigt vanligt med förstoppning hos postfertila kvinnor. Dagen innan fastan förbereder man sig genom att man slutar äta på kvällen och gör en alkalisk flush med epsomsalt och bikarbonat för att mjuka upp det som finns i tarmarna.

På morgonen dricker man 1-1,5 liter ljummet vatten med havssalt (1,5 liter vatten om man väger över 80 kilo). Man tar 2 tsk salt per liter vatten. Det är viktigt att man inte använder bordssalt. Man dricker detta och sedan vilar man en stund innan tarmen tömmer sig. Sen tar man aktivt kol som absorberar gift och C-vitamin som hjälper till att rensa. Fettkaffe kan man också dricka (kaffe mixat med kokosolja). Fettet löser gifter. Gillar man inte kaffe kan man dricka kokosolja i ljummet vatten istället. -Vatten är också ett läkemedel. -Vatten är magiskt. Vatten är basen för liv. Drick vatten!

Jag fyller 62 men firar 44 varje år säger Sanna. Forskning av Luigi Fontana som är proffessor på Sydneys universitet visar att om man har en hälsosam livsstil med motion och riktig näringsrik kost, inte äter en massa processad mat och utför kalorirestriktion/fastar kan man bli 100 år gammal men ha en hälsa som en 40-åring. 

Det är många idag som inte har en midja. Att ha en midja är ett hälsotecken.

Läs också: Sanna Ehdins hälsoböcker

Med ganska enkla medel kan många må oerhört mycket bättre

Sanna säger att -för alla som idag vill komma igång att fasta så rekommenderar jag fastegrupper. Jag utbildar fasteterapeuter som ger fastegrupper. Fastegrupperna har ett fyraveckorsprogram. Man kan inte bara sluta att äta och dricka vatten istället. Då kan man må jättedåligt av de gifter som finns i tarmen. Man behöver ta det gradvis och detta kan fasteterapeuterna. Man behöver börja med en födofasta. Då kan man antingen äta bara mungbönsgryta eller bara Carnivore (gräsbetande nötkött, vilt eller fisk) i en vecka som förberedelse. Sen blir man bekant med bitterämnen, tuggar mer och äter mindre portioner. Efter det kan man börja med vattenfastan. 

Har man en relativt hälsosam livsstil från början så kan man komma igång redan efter ett par veckor med en VASS-fasta. Man behöver ta det lugnare om man kanske inte har motionerat och så. Då kanske det krävs åtta veckor. Det du äter idag bygger hormoner som är med dig i två månader.

Lyssna på poddavsnitet här. Vill du läsa mer från Sanna kan du besöka hennes blogg, läsa hennes artiklar och blogginlägg här på Ekoappen. Är du intresserad av fasteutbildningen så finns den här. På naturalshop hittar du färdiga kit för saltvattenflush.

Av Johanna Stala von Schewen

fastaIntervjuSanna Ehdinvatten