Den amerikanske författaren Gary Chapman har utvecklat en teori som ska svara på just denna fråga. Och den teorin har han valt att kalla för ”de fem kärleksspråken”. 

Läs vidare för att lära dig mer om de olika kärleksspråken och hur de kan hjälpa dig att förbättra din relation. 

Vad är de fem kärleksspråken? 

Chapmans teori om ”de fem kärleksspråken” dök upp för första gången i hans storsäljande bok “The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate”. Den släpptes 1992 och har sedan dess sålts i över 12 miljoner exemplar, världen över. 

Teorin går helt enkelt ut på att olika personer kräver olika saker för att känna sig uppskattade i en kärleksrelation. Alla tar inte emot samma kärleksförklaringar på samma sätt, utan det som får just dig att må bra kanske inte alls har samma effekt på din partner. 

Om du bara talar ditt eget kärleksspråk finns alltså risken att din partner inte upplever den kärlek du försöker visa. Men genom att lära er varandras kärleksspråk kan ni enklare lägga grunden till en lång och lycklig relation.

De fem kärleksspråken

De fem kärleksspråken är: tid tillsammans, bekräftande ord, omhändertagande handlingar, gåvor och fysisk närhet. 

1. Tid tillsammans

Du känner dig älskad och uppskattad när du och din partner ägnar tid åt varandra, även om ni båda har ett fullspäckat schema. Vad ni gör spelar ingen större roll – det kan vara att gå på bio, resa iväg eller bara laga en god middag ihop en vardagskväll. 

2. Bekräftande ord

Ord kan ha en fantastisk kraft, inte minst i kärleksrelationer. Om bekräftelseord är ett av dina kärleksspråk blir du lycklig av att höra eller läsa ord, exempelvis i ett kärleksbrev, som beskriver din partners känslor för dig. 

3. Omhändertagande handlingar

Omhändertagande handlingar syftar på saker du gör för att visa din partner att du bryr dig om dem. Det kan till exempel vara att förbereda måltider, sköta om hemmet eller att ta hand om din partner när den mår dåligt. 

Är detta ett av dina kärleksspråk uppskattar du helt enkelt handlingar som må vara enkla, men som tydligt demonstrerar kärlek. 

4. Gåvor 

Att ge bort gåvor är ett klassiskt sätt att visa uppskattning och kärlek. Värdet på gåvan ligger dock sällan i prislappen, utan snarare i tanken bakom. 

Små, men betydelsefulla gåvor är ofta mer uppskattade än dyra och opersonliga presenter. Det kan till exempel handla om att din partner köper hem din favoritchoklad eller dina favoritblommor.

5. Fysisk närhet 

Det sista kärleksspråket av dem alla är fysisk närhet. Människor som föredrar det här språket tycker om när deras partner rör vid dem. Det kan handla om kyssar, kramar eller intim kontakt. 

Finns det skillnader mellan män och kvinnor?

Alla kärleksspråk kan gälla för båda könen, men det verkar ändå finnas vissa skillnader. Det finns till exempel saker som tyder på att män uppskattar fysisk kontakt i större utsträckning än kvinnor. 

Kvinnor, å andra sidan, känner sig mer uppskattade av omtänksamma gåvor. Vad gäller de övriga språken är dock könsfördelningen mer jämn. 

Vad händer om man talar olika kärleksspråk?

Om två personer i ett förhållande talar två helt olika kärleksspråk kan situationen förstås bli problematisk. Det kan skapa en känsla av du ger och ger utan att få något tillbaka, trots att din partner försöker visa kärlek – fast på sitt sätt. Detta kan i sin tur leda till helt onödiga konflikter.

Genom att använda Chapmans fem kärleksspråk kan ni enklare läsa av och förstå varandras behov och önskemål. På så sätt kan ni lägga en stabilare grund för ett lyckligt förhållande.  

Av Elsa Larsson

Kärleksspråk