Nunchi är ett koreanskt ord och betyder ögonmått och koreanska föräldrar anser att det är lika viktigt att lära barnen att applicera nunchi som att gå tryggt över gatan. I praktiken innebär det att föräldrarna drillar sina barn i sociala koder – till den grad att vissa menar att de lär sig läsa tankar. 

Läs mer: Därför ska du starta dagen med citronvatten

Det är förstås att ta i men att träna sig i nunchi kan innebära att barn får bättre förståelse för vad andra tänker och känner, vilket förbättrar deras relation och i förlängningen deras liv.  Koreanska barn får av sina föräldrar lära sig att vara stilla och lyssna på vad andra människor säger och gör. De blir ofta påminda om att de har två öron, två ögon och bara en mun. 

Sju steg för mer nunchi

Innan du som vuxen börjar lära dina barn om nunchi kan du själv träna på dessa steg till mer nunchi:

 1. Töm sinnet på fördomar. De kan komma i vägen för att verkligen observera vad som händer i ett rum.
 2. Kom ihåg att när du kliver in i ett rum, förändras dynamiken där. 
 3. Alla andra har varit i rummet längre än du. Spendera tid med att ta in det som händer i rummet. 
 4. Lyssna mer än du pratar. 
 5. Följ etikettregler och visa prov på gott uppförande.  
 6. Läs mellan raderna. Det är inte alltid människor berättar om sina tankar och känslor rakt ut. 
 7. I Korea säger man ofta inte att någon har ”bra” nunchi utan att de har ”snabb” nunchi. Agera snabbt, väntar du för länge kan ögonblicket vara förbi. 

Läs mer: Därför minskar stressen i naturen

Lär dina barn nunchi

 • Allt handlar inte om dem. Prata med dem om att andras känslor och tankar är viktiga. Låt dem vänta på sin tur och på andra sätt visa hänsyn till andra. 
 • Lär dem om känslor. För att känna igen känslor hos andra behöver barnen själva vara i kontakt med sina känslor. Prata om känslor, beskriv hur ni känner er i olika situationer. Låt barnen föreställa sig hur andra kan känna sig i olika situationer. 
 • Låt dem göra misstag. Under tiden de lär sig, curla dem inte utan låt dem göra sina egna misstag. Det lär dem sig mer av. 
 • Hjälp dem att inte ha fördomar. Nunchi handlar delvis om att se bortom ditt första intryck och låta andra visa vilka de verkligen är. Prata med barnen om att allt inte är vad det ser ut att vara.

Av Katarina Fornander

familjelivnunchiuppfostran