Det är sällan något framstår som glasklart och säkert, med definitiv orsak och verkan. Men här är det: SIBO och metabolt syndrom hänger samman. Allt fler studier kopplar SIBO till en mängd olika sjukdomstillstånd, och det finns även samband med intag av probiotika i kapslar. Många lider i det tysta för de får inte hjälp av sjukvården. Referenser och min enkla lösning på problemet beskrivs.

Plus att den enorma ökningen av SIBO har bidragit stort till att 9 av 10 idag har metabolt sjuka symtom i olika grad. (läs min förra blogg) . Uppdaterad, ursprngligen publicerad 20 april 2023.

Vad är SIBO?

SIBO = överväxt av bakterier i tunntarmen (small intestinal bacterial overgrowth). SIBO kan bidra till histaminintolerans, att man inte tål mat som innehåller histamin eller producerar histamin. Det kan ge överskott av histamin, alternativt är nedbrytningen av histaminet stört av vanliga läkemedel. Histamin bidrar till hjärndimma.

Tecken på att du har SIBO är bland annat (likt IBS som ni ser):

 • Magont eller kramp i tarmen
 • Svullen mage, ballongmage
 • Gaser och rapningar
 • Diarré och/eller förstoppning
 • Illamående
 • Halsbränna / sura uppstötningar
 • hjärndimma och oklart tänkande
 • Dålig eller störd sömn
 • Endometrios – Visste du att majoriteten av kvinnor med endometrios har IBS, IBD, SIBO eller någon annan gastrointestinal sjukdom?

Detta är ett reellt och mycket besvärande problem för massor. Många liter i det tysta, och får inte hjälp i sjukvården. Jag har själv slagits mot detta spöke i flera år, och är helt besvärsfri sedan fyra år. Läs om histaminintolerans.

.

I tunntarmen sker näringsupptaget

Tunntarmen är den smala långa tarmen, ljusare på bilden.

Ny forskning om kopplingen SIBO (överväxt/obalans av bakterier i tunntarmen) och metabol sjukdom. Tunntarmen är ett av kroppens mest underskattade organ. Det är 5 meter långt med (i friskt tillstånd) en yta stor som en fotbollsplan – där din kropp ska ta upp 90 procent av näringen från maten (i bästa fall). Det är den största ytan du har mot omvärlden, och där finns också 70–80 procent av immunförsvaret. Samt att kommunikationen till 80-90 procent går från buken TILL hjärnan. Så buken är mycket central för ditt välbefinnande och hjärnans funktion.

Skillnaden mellan tunntarmens och tjocktarmens slemhinna är bland annat att tunntarmen endast har ett skyddande skikt av tarmslem medan tjocktarmen har två. Vid för många bakterier i tunntarmen kan detta enda slemskikt hos vissa inte räcka till som skydd. Däremot kan de tjockare slemskikten i tjocktarmen hålla bakterier och bakterietoxiner på avstånd från tarmväggens celler. Låt bakterierna frodas i tjocktarmen istället!

SIBO skapar kaos och förstör enormt i detta viktiga organ, vilket påverkar hela kroppen illa. Väldig trötthet och hjärndimma är bara en av skadorna…

SIBO och metabol sjukdom är kopplade

SIBO bidrar till metaboliska komplikationer, såsom insulinresistens, fetma med mera konstateras i en nyligen publicerad artikel. De tar även upp möjliga mekanismer för hur det går till. Forskarna skriver: “Allt fler bevis tyder på att en dysbios i tarmmikrobiota har en betydande negativ inverkan på värden. SIBO är en typ av dysbios (störning) i tarmfloran som gradvis har visat sig vara förknippad med fetma och relaterade sjukdomar. Förekomsten av SIBO kan leda till att tarmbarriärens integritet förstörs, vilket ger en ökad tarmpermeabilitet, (genomsläpplighet). Det ger ökning av endotoxinhalter – frisättning av gifter inom kroppen, vilket ger aktivering av inflammatoriska reaktioner. Det kan även göra att bakterier rör sig från tjocktarmen till tunntarmen.

Ref: The role of small intestinal bacterial overgrowth in obesity and its related diseases

• Samt om man äter probiotika i en kapsel och sväljer ner miljarder på en gång så har de ju näringen direkt i övre delen av tunntarmen. Det finns ingen anledning för dem att vandra ner till tjocktarmen där vi VILL ha dem. De stannar där bästa näringen finns! (Min kommentar)

Illustration från artikeln ovan

Dr Sanna Ehdins lösning på problemet

Jag har själv slagits mot detta spöke i flera år, och är helt besvärsfri sedan fyra år. Jag rekommenderar följande mot SIBO, då det varit effektivt för mig själv och många andra:

1. Gör först FlushDetox, vilket innebär att man gör 1-2 Saltvattenflusher utspritt på ett par dagar eller en vecka samt gärna en alkalisk flush (med bikarbonat som går på skadlig biofilm). Protokoll för FlushDetox finns som onlinekurs här:

I korthet gör så här:

2. Ta sedan minst en kur Gut-Clear i 10 dagar (läs om produkten nederst och länk till köp).

3. Inta från dag ett 1 tsk Svartkumminolja varje måltid. Det har en rad fördelar, inklusive att underlätta tarmpassagen (länk nederst). Länk till köp av Svartkumminolja och den kan med fördel läggas i en gelatinkapsel, vilken finns i samma shop.

4. Artemisiakuren – men fläderbär och malörtste är bra vid trög tarm för den stimulerar tarmperistaltiken och kan bidra till tömning av tarmfickor och ansamlad (stagnerad) avföring. Länk till hur du gör och inköp. (Kommer som onlinekurs snart)

Detta enkla protokoll kan behöva upprepas, beror på omfattningen av problemen. SIBO syns vanligen som en svullen valk direkt under bysten eller nedre revbenen, och den försvinner när SIBO, som ger inflammation) försvinner. Du märker även tydligt om histaminintoleransen går ner och försvinner… för du blir piggare, klarare och gladare! Fasteterapeuterna kan detta också, plus mer för en god tarmhälsa. De kan göra korta konsultationer mot ersättning. Se lista och ort här.

Tillägg

5. Periodisk fasta Att äta ofta och under dygnets alla timmar är mycket stressande och onaturligt för kroppen, och har också bidragit till stress i kroppen. Att äta periodisk fasta är därför hjälpsamt.

6. Vattenfasta håller tarmfloran i trim. Fortsätt därför gärna med mina protokoll för VASS–fastan som beskrivs i Sannas Fastebok som upprepas regelbundet är visat gynnsamt för tarmfloran. Mer info kommer i en separat blogg.

.

”Tillgång till mat dygnet om är en konstgjord miljö för vår genetik .”

Jonas Bergqvist, leg fysioterapeut i grunden med vidareutbildningar, är ägare och utbildningsansvarig vid Paleo Institute och Funktionsmedicinska Institutet.

Intag av probiotika?

OBS viktigt: Låt helt bli ta kapslar med probiotika när du ska bli av med SIBO och histaminintolerans! Jag lät bli det helt i ett halvår. För du vill inte fylla på med bakterier i tunntarmen när du försöker bli av med skadlig överväxt av bakterier på fel ställe. Jag rekommenderar endast att man sedan – efter kuren har avslutats lyckat – intar probiotika i form av levande kultur som innehåller fibrer OCH mjölksyra! Det är yoghurt eller annan mjölksyrad bakterie (inkl gjort med kokosmjölk men undvik alla gummitillsatser, guarkärnmjöl etc). Tillsätt gärna fibrer som granola eller müsli. Allra bäst är syrade grönsaker som surkål, finns att köpa i alla mataffärer idag från Änglamark och Tistelvind så får du ekologiskt utan besprutning.

Intag av probiotika rektalt: öppna en kapsel probiotika i en knapp tsk vatten och rör runt. Man kan använda en tömd och rengjord ampull av LactalBalans (finns på apotek) för att suga upp suspensionen av bakterier. För varsamt in den i ändtarmen och tryck ut innehållet. Enkelt och effektivt så slipper det påverka tunntarmen. Det är vad jag rekommenderar.

Min syn baserad på egen erfarenhet och den stöds av publicerad forskning.

Friskrivningsklausul OBS! Jag ger inga individuella eller kliniska råd – utan delar forskning, erfarenhet och generella råd. Egen hälsa är och förblir eget ansvar. Konsultera läkare eller hälsoexpert om du behöver stöd.

PS: ni som har hjärndimma och verkligen behöver detta kan ha svårt att ta in texten. Be om hjälp från personer nära er att göra detta, och skriv ner på lista och påminn dig själv. Jag har haft SIBO och hjärndimma (inkl pre-diabetes som ger suddig syn ibland) och vet hur jobbigt det är. BE OM HJÄLP!

 • – – – – – – – •

Mer info:

Hur SIBO bidrar till hjärndimma och metabolt syndrom beskrivs i denna vetenskaplig artikel: “Vi beskriver ett syndrom med hjärndimma (brain fog), gaser och uppblåsthet, som möjligen är relaterat till användning av probiotika, SIBO och D-mjölksyra acidos. Patienter med hjärndimma uppvisade högre förekomst av SIBO och D-mjölksyra. Symtomen förbättrades med antibiotika och upphörande av probiotika. Kliniker (läkare) bör känna igen och behandla detta tillstånd.” (L-mjölksyra är den naturliga formen, D-mjölksyra är spegelvända så en isomer. D-mjölksyraacidos är en ovanlig form av mjölksyraacidos (försurning), min kommentar). Ref: Brain fogginess, gas and bloating: a link between SIBO, probiotics and metabolic acidosis. Clinical and Translational Gastroenterology, (2018). 9(6), 162.

 • FlushDetox – protokoll i min onlinekurs finns här!
 • Läs min nya blogg 9 av 10 idag är metabolt ofriska.
 • GutClear® är framtaget av två Lundadocenter på Gutfeelinglabs, och de utför även marknadens mest avancerade analyser av tarmfloran. GutClear innehåller en kombination av olika växtämnen som psylliumfrön, bark från jatoba- och magnoliaträdet och rot av rosenrot. Magnoliabark kan bidra till en normal tarmfunktion samt en regelbunden tarmtömning och har antimikrobiella effekter. Psylliumfrön kan bidra till en normal tarmfunktion, tarmpassage och matsmältning. GutClear® kan därför gynna en normal tarmfunktion och minska mängden ovälkomna bakterier i tunntarmen, utan att påverka den nyttiga tarmfloran i tjocktarmen.
 • Misstänker du att du har SIBO? Detta skriver GutFeelings Lundadocenter på sin hemsida: “Det finns olika utandningstester du kan beställa på nätet eller hos din vårdcentral för att ta reda på det. Eller så tar du en dospåse av GutClear varje dag i 10 dagar. (det finns även i kapslar nu). Det går alldeles utmärkt att ta GutClear även om du inte har SIBO, ifall du vill prova och inte orkar vänta på resultat från utandningstest/vårdcentral.”
 • Läs om svartkumminolja som lösningen för en trög tarm.
 • Läs om histaminintolerans.
 • Metabolt syndrom har exploderat: 9 av 10 idag är metabolt ofriska.
 • Produkter till Saltvattenflush, GutClear, Svartkumminolja mm finns i VASS–shopen hos NaturalShop.

.